LOKACIJE RONJENJA

Peltastis

Peltastis:

TA - 45

TA - 45 ( Brod )

Vrbnička spilja

Vrbnička spilja

Plićina tenki

Plićina tenki

Hrid kamenjak

Hrid kamenjak

Glavina

Glavina

Zid zavratnica

Zid zavratnica

Zavratnička hrid

Zavratnička hrid

Plićina sidro

Plićina sidro

Peltastis

Peltastis je jedna od najposjećenijih olupina u Velebitskom kanalu. Nalazi se na sjevernoj strani otoka Krka, blizu mjesta Klimna. Zbog svoje pozicije te minimalne dubine jarbola od 7 m, palube od 25 do 17 m, te propelera na 32 m pogodna je za ronjenje svih ronilačkih kategorija .

TA-45 (Ratni brod)

Njemački ratni brod TA – 45, potopljen je na lokaciji između Novog Vinodolskog i otoka Krka, 1945 od strane britanskih torpednih čamaca. Brod je bio dužine 82 m ali je zbog pogotka dva torpeda raspolovljen. Od visine komandnog mosta pa sve do krme ostao je netaknut. Leži na dubini od 60 metara te je pogodan isključivo za tehničke ronioce. Mnogi topovi, torpeda i naoružanje čine brod impresivnim za ronjenje.

Vrbnička spilja

Na samom ulazu u Vrbnički porat nalazi se podvodna spilja. Sami ulaz je na dubini od 18 metara. Spilja je duga 30 metara te ima oblik trostrane piramide. Na samoj sredini ima „dimnjak „ koji izlazi na samu površinu spilje. U spilju odjednom može ući do 5 ronioca, dok se uspeti dimnjakom do površine može 3 ronioca. U šupljini na površini se često mogu vidjeti i šišmiši, a jedan od stalnih spiljskih stanovnika je glavoč Gammogobius steinitzi. Svodovi spilje su obrasli razoraznim spužvama i lišajevima.

Plićina Tenki

Plićina Tenki spada u jednu od najljepših i najposjećenijih lokaliteta Vinodolskog kanala. Plićina započinje na 3 metra dubine, te kroz sami vrh prolazi tunel dužine 10-tak metara koji izlazi na 9 metara dubine. Prepuna malih spilja i procjepa skriva mnoge riblje vrste. Stalne stanovnike plićine čini veliko jato fratara, crneja, šaraga, hobotnice i škarpine. Napredne ronioce od 30 do 45 metara dubine očekuje zid obrastao prekrasnim ljubičastim gorgonijama.

Hrid Kamenjak

Prekrasna pozicija koja obiluje mnogim životinjskim vrstama. Ronjenje započinje na 2 metra dubine, te se roni oko hridi prepune procijepa i spiljica sve do dubine od 25 metara. Mnogi labirinti i usjeci obrasli su žutim stabalcima i spužvama, među kojim se skrivaju jata fratara. Za napredne ronioce u dubini od 40 metara nalaze se dvije sike obrasle ljubičastim gorgonijama.

Glavina

Podvodni zid koji se spušta u jednom dijelu do 30 metara prošaran je procjepima i šargijerama. Na samom dnu se nalaze velike stijene odvaljene sa 100 metarske litice, po kojima često odmaraju škarpine. Sami uron završava na 5 metara dubine u maloj uvali u kojoj se nalazi spilja. Često se na liticama Glavine mogu vidjeti bijeloglavi supovi, a ponekad malo dalje od obale i obitelj Dobrog dupina u potrazi za plovama riba.

Zid Zavratnica

U svojoj dužini od 500 metara maksimalnom dubinom od 35 m i kutem stijena od 90 °, Zavratnički zid predstavlja jednu od najdužih okomica za ronjenje. Kao i sve vapnenačke stijene primorskog krša i ovaj zid ima bezbroj škrapa i procjepa. Zid je okićen žutim stabalcima, rukama Svetog Petra, spužvama …. Pri dnu iz pokoje rupe provruje ugor, a u stjenama su česte velike škarpine. Ronjenje završava u uvali u kojoj se često mogu vidjeti i hobotnice.

Zavratnička Hrid

Pedesetak metara od ulaza u uvalu Zavratnica, iz mora poput neke olupine strši Zavratnička hrid. Česti stanovnici stjenovitih podmorskih serpetina su veliki zubaci koji konstantno vrebaju neku hoboticu i jato črneja koji čine stalne stanovnike. Maksimalna moguća dubina ronjenja je 30 metara, ali je zbog svoje konfiguracije terena lokacija pogodna i za ronioce početnike.

Plićina Sidro

Iz dubine velikog plavetnila, sa 50 metara dubine uzdiže se plićina Sidro. Plićina počinje na 15 metara dubine te se poput piramide spušta do dubine od 25 metara, sa sjeverne strane zatim hridi padaju sve do 50 metara pod kutem od 90 stupnjeva, te tvore zid u dužini 200 metara. Lokacija se nalazi na području Senjskih vrata, te je zbog česte jake bure jedna od najočuvanijih ronilačkih lokacija.